CESI Logo

Transgresija roda: spolna / rodna ravnopravnost znači više od binarnosti

Konferencija "Transgresija roda: spolna / rodna ravnopravnost znači više od binarnosti" održana je od 7. do 9. listopada 2005. u Zagrebu. Zbornik konferencijskih radova, materijalni i praktični rezultat konferencije, sadrži veliku većinu prezentiranih radova, prikaz konferencijskog kulturno umjetničkog programa Gender (B)ender, kao i Rječnik manje poznatih riječi koji sadrži pojašnjenja određenih termina i pojmova čije značenje može biti manje poznato. Radovi prezentirani na konferenciji u ovoj publikaciji okupljeni su u 5 tematskih poglavlja:

  • Iskustva i prakse (ne-normativne prakse i iskustva iz 'ja' pozicije)
  • Društveni konteksti (istraživanje pitanja spola, roda i transrodnosti unutar, i u odnosu na različita socio-kulturalna područja)
  • Teoretska propitivanja (kritičko sagledavanje relevantnih teoretskih konceptualizacija u odnosu prema recentnim diskursima spolne i rodne ravnopravnosti)
  • Jezični diskurs (radovi prezentirani na konferencijskom okruglom stolu pod nazivom Jezična transgresija binarnosti: artikulacija vlastita glasa i otpor dominantnim diskursima)
  • Medijski prikazi (istraživanje politika spolnih / rodnih identiteta i seksualnosti u elementima popularne kulture (film, književna djela, fotografija)

Zbornik u bosansko-hrvatsko-srpskoj i u engeskoj jezičnoj verziji možete downloadati u pdf formatu sa http://www.zenskasoba.hr/tgenderzagreb/index.html