CESI Logo

Novosti

 • Finska- pozitivan primjer institucionalne borbe protiv diskriminacije

  Studijski posjet predstavnika i predstavnica hrvatskih institucija i organizacija civilnog društva finskim institucijama koje se bave suzbijanjem diskriminacije ili su na neki način zadužene za kreiranje antidiskriminacijskih politika održao se od 28. do 31. ožujka 2017. godine. 

  Pročitajte više

 • Kao mačka oko vruće kaše II

  U drugom video blogu za mlade  "Kao mačka oko vruće kaše" govorimo o pristanku na seksualni odnos.

  Pročitajte više

 • Preuzmite drugo izdanje biltena

  Izašao je drugi Bilten Projekta FREE - Ruralne žene i poduzetništvo, a možete ga preuzeti niže ispod teksta.

  Pročitajte više

 • Dostupnost pobačaja je pitanje ljudskih prava

  Dr.sc. Ivana Radačić u znanstvenom radu "Regulacija pobačaja - praksa Europske komisije za ljudska prava i Europskog suda za ljudska prava u svjetlu globalnih standarda" daje značajan doprinos informiranoj, znanstveno utemeljenoj raspravi o međunarodnopravnim obvezama država pri regulaciji pobačaja i implementaciji zakona u praksi.

  Pročitajte više

 • Kao mačka oko vruće kaše

  CESI provodi kampanju "Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više" kojoj je cilj informirati mlade i potaknuti promišljanje o pitanjima vezanim uz seksualnost, reproduktivna i seksualna prava i zdravlje.

  U okviru kampanje snimljena su tri video bloga pod nazivom  "Kao mačka oko vruće kaše", a u prvom govorimo o govorimo o kondomima, hormonalnim pilulama i hitnoj kontracepciji. 

  Pročitajte više

 • SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije organizira edukaciju za nove volonterke!

  SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije u svibnju će organizirati edukaciju za novu grupu volonterki.

  Pročitajte više

 • ILČIĆU ADIO

  Platforma 112 s posebnim zadovoljstvom pozdravlja ostavku Ladislava Ilčića, posebnog savjetnika za ljudska prava ministru vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske. Naime, članice Platforme 112 njegovu smjenu zahtijevale su od prvog dana objave ovog imenovanja.  Ladislav Ilčić tvrdi da je sam donio odluku jer će se kandidirati za gradonačelnika Varaždina na skorim lokalnim izborima, ali mi mu ne vjerujemo. Sasvim je jasno da je odlazak direktna posljedica noćnog marša povodom Dana žena na kojem su tisuće okupljenih tražile njegovu ostavku.

  Pročitajte više

 • Na 8. mart prije 20 godina osnovane su CESI

  Na Međunarodni dan žena - 8.ožujka 1997.godine osniva se CESI kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma i pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu.

  Pročitajte više

 • ZAUSTAVITE ŽENOMRZAČKE POLITIKE: ŽENE SU LJUDSKA BIĆA, A NE INKUBATORI

  Jučer objavljenom odlukom Ustavnog suda o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, Ustavni sud je odgovornost za novi zakon prebacio na zakonodavca. Stoga pozivamo Hrvatski sabor kao i Vladu RH da u izradi novog zakona zaštititi ljudsko dostojanstvo i ženska ljudska prava, pravo žene na privatnost i slobodu, uključujući slobodno odlučivanje o rađanju djece.

  Pročitajte više

 • "Love and respect" - prevencija nasilja u mladenačkim vezama

  CESI je sudjelovao na treningu osnaživanja kapaciteta mladih stručnjaka koji rade u području prevencije nasilja. Trening se održao u Gruziji, a uz sudionice iz Hrvatske, sudjelovale su i predstavnice iz Armenije, Češke i Gruzije.

  Pročitajte više

 • Otvoreno Savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije

  Osim usluge SOS telefona od 3. siječnja ženama u Krapinsko-zagorskoj županiji dostupna je i usluga izravnog, osobnog savjetovanja u novootvorenom Savjetovalištu za žene žrtve nasilja u Zaboku.

  Pročitajte više

 • Nema nazad!

  Nataša Bijelić je 28.11.2016. godine sudjelovala na sastanku sa Specijalnim izvjestiteljem UN-a za pravo na zdravlje te ga upoznala sa situacijom i problemima vezanim uz seksualna i reproduktivna prava i zdravlje. 

  Danas je održana tiskovna konferencija na kojoj je Specijalni izvjestitelj  g. Puras izrazio svoju zabrinutost zbog regresivnih mjera kojima se ometa pristup sigurnom pobačaju i kontracepciji, podriva sveobuhvatni seksualni odgoj prikladan dobi i daje prednost pravima obitelji na uštrb prava žena i prava djece.  "Prava na seksualno i reproduktivno zdravlje su ljudska prava te stoga regresivne mjere kojima se ometa njihovo poštivanje predstavljaju kršenja ljudskih prava prema međunarodnim propisima", rekao je g. Pūras.

  Pročitajte više

 • Spotovi o (ne)jednakosti

  Otvorena platforma Forum za jednakost, čija je CESI članica, izradila je 28 jednominutnih spotova o (ne)jednakosti. Spotove je za Forum producirala udruga Radio mreža, a objavljuju se na suradnim lokalnim radio stanicama. Obrađene teme uključuju: prikaz rezultata ankete o nejednakosti, besplatna pravna pomoć, integracija migranata, socijalno poduzetništvo mladih, prava starijih osoba, nasilje nad ženama, volontiranje mladih, energetsko siromaštvo, itd. Radio spotovi mogu se poslušati na Facebook stranici Foruma za jednakost.

  Pročitajte više

 • Poziv na radionicu A gdje su žene?

  Kako se pripremiti za sastavljanje izbornih lista, kako zagovarati više žena u politici i rodno ravnopravnije stranačke politike te kako iskoristiti društvene mreže za kampanju, teme su s kojima ćemo se baviti na poludnevnoj radionici "A gdje su žene?. Predavačice na radionici bit će Tajana Broz iz CESI i Ana Keglović Horvat iz agencije Lude ribe. Radionica se održava 14. prosinca 2016. godine (srijeda) u prostorima Zelene akcije, Frankopanska 1, Zagreb.

  Pročitajte više

 • Mladi žele radnička prava!

  Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu je jučer održana prosvjedna akcija "Mladi za radnička prava". 

  Pročitajte više

<< < 2 3 4 5 6 > >>