CESI Logo

Novosti

 • Cjepivo protiv HPV-a: Iskrena briga za zdravlje mladih, dozvola za seks ili...?

  CESI i Forum za slobodu odgoja, organizacije koje rade s mladima i aktivno se bave zaštitom ljudskih prava  pozivaju Vas na Tribinu: "Cjepivo protiv HPV-a: Iskrena briga za zdravlje mladih, dozvola za seks ili...?" koja će se održati u četvrtak, 07.05.2009. u Centru za ljudska prava, Kralja Držislava 6 u Zagrebu, s početkom u 16,00 sati.

  Pročitajte više

 • GEA KONFERENCIJA U LONDONU

  Gender and Education Association (GEA) organizirala je 7. međunarodnu konferenciju od 25-27.03.2009. na temu Gender: Regulation and Resistance in Education (Rod: regulacija i otpor u obrazovanju). Konferencija je održana u Londonu a organizator događaja je bio Institute of Education, University of London. Konferenciji je prisustvovala Nataša Bijelić iz CESI.

  Pročitajte više

 • SVJETSKI SIMPOZIJ: Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti

  U Brazilu, u Rio de Janeiru je od 30.03. do 3.04. 2009. održan svjetski simpozij pod nazivom "Engaging Men and Boys in Achieving Gender Equality" (Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti). Iz Hrvatske, na simpoziju su bili predstavnice/i CESI i HUHIV-a. 

  Pročitajte više

 • Konferencija Žene to mogu

  Od 2. do 5. travnja u Sarajevu je održana sedma i ujedno posljednja regionalna konferencija "Žene to mogu". "Žene to mogu" je program osmišljen u okviru Norveške (...)

  Pročitajte više

 • Seminar za povjerenstva za ravnopravnost spolova

  CESI provodi projekt "Unapređenje institucionalnog okvira rodne jednakosti" u sklopu kojeg smo organizirale seminar za članove i članice županijskih povjerenstava za (...)

  Pročitajte više

 • Tematska sjednica: Mlade i aktivne

  Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i CESI organizirali su tematsku sjednicu pod naslovom Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena. Uz predsjednicu Odbora Gordanu Sobol i članice Odbora u radu sjednice sudjelovale su predstavnice CESI-ja, lokalne i regionalne samouprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, GONG-a i ženskih udruga. Više o sjednici pročitajte ovdje.

  Pročitajte više

 • CESI rodnim naočalama do više žena na listama

  Povodom Međunarodnog dana žena uz proslavu 12 godišnjice rada i postojanja, CESI su održale  konferenciju za medije, te pripremile 93 poklon paketa za političke stranke koji su odaslani u centrale hrvatskih parlamentarnih stranaka te na adrese županijskih organizacija HDZ-a, SDP-a, HNS-a i HSS-a. Poklon paketi sadrže alate za poboljšanje ravnopravnosti, poput povećala, svijeće i rodnih naočala.

  Pročitajte više

 • Rodne politike u lokalne zajednice

  Županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova ključni su mehanizmi za postizanje rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama. Kako bi oni mogli obavljati svoju funkciju potrebna im je edukacija i potpora. Zato CESI od 27.02. do 1.03. organizira seminar "Rodne politike u lokalne zajednice" na kojem će sudjelovati dvadeset predstavnica i predstavnika povjerenstava za ravnopravnost spolova.

  Pročitajte više

 • CESI u virtualnom svijetu

  CESI su otvorile kanal "Ravnopravnost" na Youtube-u te grupu "Libela - o rodu, spolu i demokraciji" na Facebooku. Na "Ravnopravnosti" možete pogledati spotove (...)

  Pročitajte više

 • Libela.org

  CESI su pokrenule web portal "Libela". "Libela" je informacijski  portal o rodu, spolu i demokraciji. Adresa portala je http://www.libela.org/.

  Pročitajte više

 • Izjava povodom ratnih operacija i humanitarne krize u Pojasu Gaze

  Ženska mreža Hrvatske, CESI i Centar za mirovne studije objavili su izjavu za javnost kojom osuđuju vojne operacije koje se vode u Pojasu Gaze i time se pridružile mirovnim i organizacijama za zaštitu ljudskih prava u tražneju hitne međunarodne intervencije kako bi se zaustavila daljnja stradanja i razaranje.

  Pročitajte više

 • SEKS NA EKS! - POKREĆEMO KAMPANJU DOBAR SAVJET ZDRAVLJA VRIJEDI

  "Ako imam dva dečka da li to znači da moram uzimati dvije kontracepcijske pilule?".Ovo je samo jedan od primjera koji ilustrira razinu neznanja i nedostatka informacija prisutnih među mladima o pitanjima seksualnosti. Mladima su potrebne točne, pravovremene i provjerene informacije, savjet, podrška, stručna pomoć i usluge kreirane prema njihovim potrebama. CESI i Mreža mladih Hrvatske pokreću kampanju pod nazivom "DOBAR SAVJET ZDRAVLJA VRIJEDI" koja je usmjerena na seksualno i reproduktivno zdravlje i prava mladih. Kampanja će započeti u utorak, 16. prosinca, uličnom akcijom u Križanićevoj 4 (ispred Klasične gimnazije) u vremenu od 13 do 14 sati.

  Pročitajte više

 • Cilj nam je zajednički: više žena u politici!

  "Teme obrađene na seminaru koristit će mi da pomognem kolegicama, kako stranačkim, tako i iz ostalih stranaka da ostvarimo naš zajednički cilj: više žena koje participiraju na lokalnim razinama vlasti!" rekla je jedna od sudionica drugog seminara projekta Liderice u lokalnim zajednicama.

  Priopćenje za medije 

  Pročitajte više

 • Konferencija: Mlade i aktivne!

  Konferencija "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena" održati će se 16. prosinca 2008. godine u Europskom domu (Zagreb, Jurišićeva 1) s početkom u 9:30. Konferenciju su podržali Vlada RH - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

  Pozivamo Vas da sudjelujete na Konferenciji te doprinesete raspravi o političkoj participaciji mladih žena. Molimo da svoje sudjelovanje na konferenciji potvrdite na e-mail cesi@zamir.net do 12.prosinca 2008. godine.

  U rubrici Izdavaštvo potražite brošuru Mlade i aktivne.

  Pročitajte više

 • Liderice u Zadru

  "Sve što sam naučila na seminaru biti će od velike i neprocjenjive pomoći kako meni, tako i mojim stranačkim kolegicama u nadolazećim lokalnim izborima jer ćemo biti educiranije i osvještenije koliko vrijedimo te koliko možemo pridonijeti dobrobiti cijeloj zajednici" samo je jedan od komentara nakon prvog seminara projekta Liderice u lokalnim zajednicama. Seminar je bio namijenjen lokalnim političarkama iz 6 parlamentarnih stranaka u svrhu njihova osnaživanja i edukacije za lokalne izbore u svibnju 2009. godine.

  Pročitajte više