CESI Logo

Novosti

 • CESI u virtualnom svijetu

  CESI su otvorile kanal "Ravnopravnost" na Youtube-u te grupu "Libela - o rodu, spolu i demokraciji" na Facebooku. Na "Ravnopravnosti" možete pogledati spotove (...)

  Pročitajte više

 • Libela.org

  CESI su pokrenule web portal "Libela". "Libela" je informacijski  portal o rodu, spolu i demokraciji. Adresa portala je http://www.libela.org/.

  Pročitajte više

 • Izjava povodom ratnih operacija i humanitarne krize u Pojasu Gaze

  Ženska mreža Hrvatske, CESI i Centar za mirovne studije objavili su izjavu za javnost kojom osuđuju vojne operacije koje se vode u Pojasu Gaze i time se pridružile mirovnim i organizacijama za zaštitu ljudskih prava u tražneju hitne međunarodne intervencije kako bi se zaustavila daljnja stradanja i razaranje.

  Pročitajte više

 • SEKS NA EKS! - POKREĆEMO KAMPANJU DOBAR SAVJET ZDRAVLJA VRIJEDI

  "Ako imam dva dečka da li to znači da moram uzimati dvije kontracepcijske pilule?".Ovo je samo jedan od primjera koji ilustrira razinu neznanja i nedostatka informacija prisutnih među mladima o pitanjima seksualnosti. Mladima su potrebne točne, pravovremene i provjerene informacije, savjet, podrška, stručna pomoć i usluge kreirane prema njihovim potrebama. CESI i Mreža mladih Hrvatske pokreću kampanju pod nazivom "DOBAR SAVJET ZDRAVLJA VRIJEDI" koja je usmjerena na seksualno i reproduktivno zdravlje i prava mladih. Kampanja će započeti u utorak, 16. prosinca, uličnom akcijom u Križanićevoj 4 (ispred Klasične gimnazije) u vremenu od 13 do 14 sati.

  Pročitajte više

 • Cilj nam je zajednički: više žena u politici!

  "Teme obrađene na seminaru koristit će mi da pomognem kolegicama, kako stranačkim, tako i iz ostalih stranaka da ostvarimo naš zajednički cilj: više žena koje participiraju na lokalnim razinama vlasti!" rekla je jedna od sudionica drugog seminara projekta Liderice u lokalnim zajednicama.

  Priopćenje za medije 

  Pročitajte više

 • Konferencija: Mlade i aktivne!

  Konferencija "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena" održati će se 16. prosinca 2008. godine u Europskom domu (Zagreb, Jurišićeva 1) s početkom u 9:30. Konferenciju su podržali Vlada RH - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

  Pozivamo Vas da sudjelujete na Konferenciji te doprinesete raspravi o političkoj participaciji mladih žena. Molimo da svoje sudjelovanje na konferenciji potvrdite na e-mail cesi@zamir.net do 12.prosinca 2008. godine.

  U rubrici Izdavaštvo potražite brošuru Mlade i aktivne.

  Pročitajte više

 • Liderice u Zadru

  "Sve što sam naučila na seminaru biti će od velike i neprocjenjive pomoći kako meni, tako i mojim stranačkim kolegicama u nadolazećim lokalnim izborima jer ćemo biti educiranije i osvještenije koliko vrijedimo te koliko možemo pridonijeti dobrobiti cijeloj zajednici" samo je jedan od komentara nakon prvog seminara projekta Liderice u lokalnim zajednicama. Seminar je bio namijenjen lokalnim političarkama iz 6 parlamentarnih stranaka u svrhu njihova osnaživanja i edukacije za lokalne izbore u svibnju 2009. godine.

  Pročitajte više

 • Konferencija: Položaj žena na tržištu rada

  Žene čine većinu nezaposlenih u Republici Hrvatskoj i diskriminirane su po pitanju radnih prava! CESI u partnerstvu sa udrugom DOMINE iz Splita provodi projekt "Stvaranje novih mogućnosti na tržištu rada" u sklopu kojeg organizira konferenciju "Položaj žena na tržištu rada". Konferencija se održava 22. i 23. studenog 2008. godine u hotelu Palace, (Trg. J.J. Strossmayera 10) u Zagrebu.

  Želja nam je da svojim aktivnim prisustvom doprinesete razmjeni iskustva i ideja koje bi unaprijedile položaj žena na tržištu rada. Prijavnicu za sudjelovanje na konferenciji možete zatražiti putem e-maila: cesi@zamir.net.

  Pročitajte više

 • Istraživanje Muškarci i politika rodne ravnopravnosti

  CESI u rujnu 2008. godine započinje sa provođenjem istraživanja o maskulinitetima u Republici Hrvatskoj. Ovo istraživanje je dio međunarodnog projekta "Muškarci i politika rodne ravnopravnosti" koju koordiniraju Instituto Promundo iz Brazila i International Center for Research on Women iz SAD-a, a u istraživanju sudjeluje 10-ak zemalja.

  Istraživanje će obuhvatiti analize politika vezanih uz muškarce i rodnu ravnopravnost, te specifičnosti maskuliniteta u Hrvatskoj kroz analizu stavova i ponašanja muškaraca i žena u odnosu na rodnu ravnopravnost.

  Pročitajte više

 • Liderice u lokalnim zajednicama

  U susret lokalnim izborima CESI u suradnji te uz financijsku podršku Norveške narodne pomoći, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Zagreba te Zaklade Friedrich Ebert provodi niz aktivnosti koje imaju za cilj unaprijediti sudjelovanje žena, a napose mladih žena u predstojećim izborima. U tu svrhu do lokalnih izbora organizirati ćemo niz edukacija za političarke, pokrenuti web portal koji će promovirati političku participaciju žena, izdati dvije brošure na temu političke participacije mladih žena i provođenja rodno osviještene politike na lokalnoj razini te provesti desetke lokalnih akcija sa svrhom zagovaranja političke participacije žena i provođenja rodno osviještenih politika.

  Pročitajte više

 • OSNAŽIVANJE ŽENA U PROCESU TRAŽENJA ADEKVATNOG POSLA

  16. rujna započinje i posljednja edukacijska aktivnost projekta "Stvaranje novih mogućnosti na tržištu rada". Radionica Grupe podrške za žene trajat će četiri dana, od utorka 16.09. do petka 19.09. , i to od 11.00h do 15.00h svaki dan.

  Grupe podrške odvijat će se u prostorijama Informacijskog centra EU, Trg žrtava fašizma 6.

  Pročitajte više

 • Internet soba u CESI

  Do kraja listopada zainteresirane žene mogu dolaziti na tjednoj bazi u naš ured te koristiti mogućnost besplatnog korištenja Interneta. Osim pretraživanja web portala u potrazi za poslom, ženama je omogućeno i printanje svojih životopisa te kopiranje dokumenata neophodnih za prijavu na posao.

  Pročitajte više

 • ECDL edukacija za nezaposlene žene

  Mnogim ženama upravo je neposjedovanje kompjuterskih vještina otegotna okolnost prilikom traženja zaposlenja. Uključivanjem nezaposlenih žena u ECDL program edukacije povećat će im se mogućnosti zapošljavanja, ali i osjećaj samopouzdanja i konkurentnosti na tržištu rada.

  Pročitajte više

 • Žene i poduzetništvo

  Kako otvoriti obrt ili se umrežiti s drugim ženama te osnovati zadrugu teme su radionice "Savjetovanje za razvoj malog poduzetništva" koja se u sklopu projekta "Stvaranje novih mogućnosti na tržištu rada" održala tokom lipnja u Informacijskom centru Europske unije, za nezaposlene žene.

  Radionicu je vodila gđa Ljiljana Kukec, predsjednica Hrvatske udruge za franšizno poslovanje te direktorica Centra za franšizu Pro maturo.

  Pročitajte više

 • A nagrade dobivaju...

  Završna priredba kampanje "Šutnja nije zlato" održana je u subotu 21. lipnja 2008. godine u Studentskom centru u Zagrebu. SC je okupirala gomila mladih ljudi i njihovih profesora/ica koji su nosili majice s natpisom "Šutnja nije zlato". Na priredbu je došlo oko 800 srednjoškolaca i srednjoškolki, iz 60 škola iz čak 32 grada iz cijele Hrvatske. Na završnoj priredbi dodijeljene su tri nagrade najboljim radovima u svakoj kategoriji prema sudu stručnih žirija. Stručne žirije su sačinjavale, osim ekspertica/eksperata CESI i O.M.G.-a, i filmska redateljica Ivona Juka, strip crtač Stiv Cinik, novinarka Orlanda Obad i dramska pedagoginja u Zagrebačkom kazalištu mladih Kristina Jakšić.

  Pročitajte više