CESI Logo

Novosti

 • Izjava povodom neučinkovitosti državnog sustava u slučaju Čučić - Boers

  Najoštrije osuđujemo neučinkovit državni sustav koji nije sposoban zaštititi Magali Boers i njezine malodobne kćeri Saru (7) i Laru (5) od nasilja i samovolje Ljubomira Čučića.

  Pročitajte više

 • Tiskovna konferencija (13. 05. 2005. god.)

  CESI je 13.05.2005. organizirao press-konferenciju povodom odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o uvođenju Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u škole.

  Pročitajte više

 • Održana promocija priručnika i TV spota

  Promocija publikacije "SEX na EX"  i TV spota "Roditeljstvo nije igra" održana je u ponedjeljak 13. srpnja 2009. godine u Informacijskom centru Europske unije u Zagreb. Na promociji su o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih govorile/i: Dunja Skoko-Poljak, načelnica Odjela za projekte i programe, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi; Prim. dr. sc. Marina Kuzman,  voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo; Dana Budisavljević, producentica, HULAHOP; Luka Orešković, učenik V. gimnazije; Nina Babić, savjetnica potpredsjednica Vlade RH i Sanja Cesar, CESI, voditeljica projekta.  

  Pročitajte više

 • Javno zagovaranje za seksualna i reproduktivna prava mladih

  U periodu od 25. do 28. lipnja u Termama Jezerčica CESI organizira trening za 18 mladih osoba (16 - 25 godina) "Javno zagovaranje za seksualna i reproduktivna prava mladih" . Ovaj će trening  obuhvatiti teme vezane uz seksualna prava (seksualna edukacije, servisi i usluge prilagođene mladima, politike i sl.) te teme vezane uz zagovaranje. Osim toga zajedno ćemo planirati akcije/akciju koju će sudionici/e seminara imati obavezu provesti u periodu od srpnja do listopada 2009. godine.

  Pročitajte više

 • MLADI TRAŽE SAVJETOVALIŠTA O SEKSU A MINISTARSTVO OBEĆALO RADNU SKUPINU

  Grupa zagrebačkih srednjoškolaca i srednjoškolki uručila je državnom tajniku Anti Zvonimiru Golemu 4000 razglednica s potpisima mladih kojima zahtijevaju otvaranje savjetovališta i klinika za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju prilagođenih potrebama mladih. Predstavnici/e grupe mladih: Leticija Petrović, Davor Nikolić, Tena Čižmešija i Luka Orešković donijeli su kutije sa potpisanim razglednicama i održali sastanak s državnim tajnikom, zajedno sa predstavnicama CESI i MMH.

  Pročitajte više

 • IZVJEŠTAJ S TRIBINE: CJEPIVO PROTIV HPV-a

  U organizaciji CESI i Foruma za slobodu odgoja održana je tribina " Cjepivo protiv HPV-a: Iskrena briga za zdravlje mladih, dozvola za seks ili...?".

  Pročitajte više

 • Stup srama u Zagrebu, Splitu i Vukovaru

  U subotu su CESI u Zagrebu, Domine u Splitu i Udruga žena Vukovar u Vukovaru održale akciju Stup srama kako bi još jednom upozorile na nepoštivanje Zakona o (...)

  Pročitajte više

 • Cjepivo protiv HPV-a: Iskrena briga za zdravlje mladih, dozvola za seks ili...?

  CESI i Forum za slobodu odgoja, organizacije koje rade s mladima i aktivno se bave zaštitom ljudskih prava  pozivaju Vas na Tribinu: "Cjepivo protiv HPV-a: Iskrena briga za zdravlje mladih, dozvola za seks ili...?" koja će se održati u četvrtak, 07.05.2009. u Centru za ljudska prava, Kralja Držislava 6 u Zagrebu, s početkom u 16,00 sati.

  Pročitajte više

 • GEA KONFERENCIJA U LONDONU

  Gender and Education Association (GEA) organizirala je 7. međunarodnu konferenciju od 25-27.03.2009. na temu Gender: Regulation and Resistance in Education (Rod: regulacija i otpor u obrazovanju). Konferencija je održana u Londonu a organizator događaja je bio Institute of Education, University of London. Konferenciji je prisustvovala Nataša Bijelić iz CESI.

  Pročitajte više

 • SVJETSKI SIMPOZIJ: Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti

  U Brazilu, u Rio de Janeiru je od 30.03. do 3.04. 2009. održan svjetski simpozij pod nazivom "Engaging Men and Boys in Achieving Gender Equality" (Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti). Iz Hrvatske, na simpoziju su bili predstavnice/i CESI i HUHIV-a. 

  Pročitajte više

 • Konferencija Žene to mogu

  Od 2. do 5. travnja u Sarajevu je održana sedma i ujedno posljednja regionalna konferencija "Žene to mogu". "Žene to mogu" je program osmišljen u okviru Norveške (...)

  Pročitajte više

 • Seminar za povjerenstva za ravnopravnost spolova

  CESI provodi projekt "Unapređenje institucionalnog okvira rodne jednakosti" u sklopu kojeg smo organizirale seminar za članove i članice županijskih povjerenstava za (...)

  Pročitajte više

 • Tematska sjednica: Mlade i aktivne

  Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i CESI organizirali su tematsku sjednicu pod naslovom Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena. Uz predsjednicu Odbora Gordanu Sobol i članice Odbora u radu sjednice sudjelovale su predstavnice CESI-ja, lokalne i regionalne samouprave, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova, GONG-a i ženskih udruga. Više o sjednici pročitajte ovdje.

  Pročitajte više

 • CESI rodnim naočalama do više žena na listama

  Povodom Međunarodnog dana žena uz proslavu 12 godišnjice rada i postojanja, CESI su održale  konferenciju za medije, te pripremile 93 poklon paketa za političke stranke koji su odaslani u centrale hrvatskih parlamentarnih stranaka te na adrese županijskih organizacija HDZ-a, SDP-a, HNS-a i HSS-a. Poklon paketi sadrže alate za poboljšanje ravnopravnosti, poput povećala, svijeće i rodnih naočala.

  Pročitajte više

 • Rodne politike u lokalne zajednice

  Županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova ključni su mehanizmi za postizanje rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama. Kako bi oni mogli obavljati svoju funkciju potrebna im je edukacija i potpora. Zato CESI od 27.02. do 1.03. organizira seminar "Rodne politike u lokalne zajednice" na kojem će sudjelovati dvadeset predstavnica i predstavnika povjerenstava za ravnopravnost spolova.

  Pročitajte više