CESI Logo

Novosti

 • KAKVI SU MUŠKARCI U HRVATSKOJ?

  CESI je započeo s provođenjem prvog istraživanja o muškarcima i ravnopravnosti između muškaraca i žena u Republici Hrvatskoj.

  Istraživanjem ćemo obuhvatiti različite aspekte života muškaraca: od djetinjstva, škole, obitelji, radnog mjesta, roditeljstva, seksualnosti, zdravlja, kvalitete života i nasilja, pa sve do odnosa prema ravnopravnosti između muškaraca i žena.

  Pročitajte više

 • Ti lijepo pišeš - bit ćeš tajnica

  "U koju god novu organizaciju dođem mlade žene su redovno tajnice", "Dok nisam izabrana u županijsku skupštinu bila sam pametna, sposobna i perspektivna. Nakon što sam izabrana postala sam 'nečija ljubavnica'", "Kad sam tek došla u stranku bila sam ona 'smišna mala' i gotovo nitko me nije shvaćao ozbiljno" samo su neka iskustva koje su mlade žene angažirane u politici podijelile sa sudionicama CESI-jeve konferencije "Mlade i aktivne: politička participacija mladih žena" koja se održala 16. prosinca u Zagrebu.

  Pročitajte više

 • Priopćenje za medije - Cilj nam je zajednički: više žena u politici!

  40 je stranačkih liderica tijekom studenog sudjelovalo na seminarima u organizaciji CESI - Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje kako bi se što bolje pripremile za predstojeće lokalne izbore. Lokalne dužnosnice HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSS-a i HSLS-a educirale su se o rodnoj ravnopravnosti, lokalnim politikama i proračunima te odnosima s medijima. Liderice su odaslale odlučnu poruku "Iako se razlikujemo, cilj nam je zajednički: više žena u politici!".

  Pročitajte više

 • SRAMOTNA IZJAVA PREDSJEDNIKA HHO-a prof. Ive Banca

  U današnjem broju (22.10.2008.) Jutarnjeg lista, u tekstu "Rodbinske veze - Dinastije na fakultetima" prof. Banac predsjednik Hrvatskog Helsinškog Odbora jedne od vodećih ljudsko pravaških organizacija civilnog društva izjavljuje: "Feminizam je kriv za nepotizam", odnosno da nepotizam postoji "zato što nam se dogodio feminizam. Patrijarhalni sustav više ne postoji".

  Feminizam i nepotizam ne mogu se ni na koji način dovoditi u vezu kao društvene pojave. Zbog "feminizma koji nam se dogodio" žene danas imaju mogućnost biti obrazovane i konkurirati na tržištu rada, odnosno biti ravnopravne članice društva i graditi vlastitu socijalnu, političku i ekonomsku neovisnost.

  Pročitajte više

 • Konferencija za medije o Zakonu o ravnopravnosti spolova

  CESI i B.a.b.e. održale su danas u Centru za ljudska prava Konferenciju za medije na kojoj su Anamarija Gospočić i Suzana Kunac govorile o primjedbama i prijedlozima na novi Zakon o ravnopravnosti spolova. Primjedbe i prijedloge izmjena ZORS-a izradile su CESI i B.a.b.e. u suradnji s Vesnom Kesić i nezavisnim stručnjakinjama. Takve prijedloge podržala je i Ženska mreža Hrvatske te su oni jučer uručeni i svim saborskim zastupnicima i zastupnicama (saborsku raspravu održanu 10. 7. u 20 sati možete pogledati ovdje). Na konferenciji su medijima također podijeljeni prijedlozi za izmjenu ZORS-a koje je izradilo Povjerenstvo za medije.

  Iz medija:

  Zakon o ravnopravnosti spolova polovičan

  Žene protiv prijedloga zakona o ravnopravnosti spolova

  ŽENSKE UDRUGE NEZADOVOLJNE ZAKONOM O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

  Udruge o Zakonu o ravnopravnosti

  Ženske udruge o Zakonu o ravnopravnosti spolova

  Ženske udruge nezadovoljne procedurom donošenja novog Zakona

  Primjedbe i prijedloge možete pročitati u nastavku...

  Pročitajte više

 • Konferencija za tisak povodom Konačnog prijedloga Zakona o ravnopravnosti spolova

  CESI i B.a.B.e. dana 10. srpnja 2008. godine (četvrtak) u 11 sati održat će u prostorijama Centra za ljudska prava (Kralja Držislava 6, Zagreb) konferenciju za medije povodom početka rasprave o  konačnom prijedlogu nacrta Zakona o ravnopravnosti spolova na saborskim odborima te na plenarnoj sjednici Sabora.

  Cilj konferencije je upozoriti na ozbiljne propuste tijekom procesa njegovog donošenja kao i informirati javnost o stavovima i prijedlozima ženskih organizacija vezanima za konačni prijedlog nacrta Zakona o ravnopravnosti spolova.

  Pročitajte više

 • Ukinut Zakon o ravnopravnosti spolova - katastrofa ili šansa za poboljšanje Zakona

  Iako se o tome već mjesecima priča u kuloarima, vijest je danas potvrđena i s mjerodavnog mjesta. Ustavni sud ukinuo je Zakon o ravnopravnosti spolova radi pogrešnog načina izglasavanja 2003. godine.

  Zakon o ravnopravnosti spolova važan je jer definira ravnopravnost spolova, izravnu i neizravnu diskriminaciju po spolu, utvrđuje institucionalne mehanizme za promicanje ravnopravnosti spolova, te promiče stvaranje okružja jednakih mogućnosti za žene i muškarce. Zato smatramo izuzetno važnim da Hrvatski Sabor što prije pristupi ponovnom izglasavanju Zakona o ravnopravnosti spolova.

  Pročitajte više

 • Hrvatski apstinencijski program seksualne edukacije

  PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

  Hrvatski apstinencijski program seksualne edukacije pred Europskim odborom za socijalna prava

  Kolektivna pritužba  protiv programa koji ugrožava zdravlje i živote mladih

  ZAGREB/NEW YORK - Danas je grupa organizacija za promociju i zaštitu ljudskih prava predala prvu međunarodnu pritužbu protiv programa seksualne edukacije. Interights, međunarodna organizacija sa konzultativnim statusom pri Vijeću Europe sa sjedištem u Londonu u suradnji sa Centrom za reproduktivna prava iz New Yorka i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) iz Zagreba podnio je kolektivnu pritužbu Europskom odboru za socijalna prava (ECSR- European Commmittee of Social Rights) protiv Republike Hrvatske radi podržavanja i pokušaja da uvede diskriminatoran i znanstveno netočan apstinencijski program seksualne edukacije na štetu drugih postojećih alternativa kao što su programi koji informiraju o kontracepciji. Ove organizacije iznose argumente koji govore u prilog tome da Republika Hrvatska ugrožava zdravlje i živote mladih ljudi kroz neprikladnu i pristranu seksualnu edukaciju, te time krši međunarodnu povelju ljudskih prava, Europsku socijalnu povelju.

  Pročitajte više

 • Izjava povodom neučinkovitosti državnog sustava u slučaju Čučić - Boers

  Najoštrije osuđujemo neučinkovit državni sustav koji nije sposoban zaštititi Magali Boers i njezine malodobne kćeri Saru (7) i Laru (5) od nasilja i samovolje Ljubomira Čučića.

  Pročitajte više

 • Tiskovna konferencija (13. 05. 2005. god.)

  CESI je 13.05.2005. organizirao press-konferenciju povodom odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o uvođenju Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u škole.

  Pročitajte više

 • Održana promocija priručnika i TV spota

  Promocija publikacije "SEX na EX"  i TV spota "Roditeljstvo nije igra" održana je u ponedjeljak 13. srpnja 2009. godine u Informacijskom centru Europske unije u Zagreb. Na promociji su o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih govorile/i: Dunja Skoko-Poljak, načelnica Odjela za projekte i programe, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi; Prim. dr. sc. Marina Kuzman,  voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo; Dana Budisavljević, producentica, HULAHOP; Luka Orešković, učenik V. gimnazije; Nina Babić, savjetnica potpredsjednica Vlade RH i Sanja Cesar, CESI, voditeljica projekta.  

  Pročitajte više

 • Javno zagovaranje za seksualna i reproduktivna prava mladih

  U periodu od 25. do 28. lipnja u Termama Jezerčica CESI organizira trening za 18 mladih osoba (16 - 25 godina) "Javno zagovaranje za seksualna i reproduktivna prava mladih" . Ovaj će trening  obuhvatiti teme vezane uz seksualna prava (seksualna edukacije, servisi i usluge prilagođene mladima, politike i sl.) te teme vezane uz zagovaranje. Osim toga zajedno ćemo planirati akcije/akciju koju će sudionici/e seminara imati obavezu provesti u periodu od srpnja do listopada 2009. godine.

  Pročitajte više

 • MLADI TRAŽE SAVJETOVALIŠTA O SEKSU A MINISTARSTVO OBEĆALO RADNU SKUPINU

  Grupa zagrebačkih srednjoškolaca i srednjoškolki uručila je državnom tajniku Anti Zvonimiru Golemu 4000 razglednica s potpisima mladih kojima zahtijevaju otvaranje savjetovališta i klinika za mlade o seksualnom i reproduktivnom zdravlju prilagođenih potrebama mladih. Predstavnici/e grupe mladih: Leticija Petrović, Davor Nikolić, Tena Čižmešija i Luka Orešković donijeli su kutije sa potpisanim razglednicama i održali sastanak s državnim tajnikom, zajedno sa predstavnicama CESI i MMH.

  Pročitajte više

 • IZVJEŠTAJ S TRIBINE: CJEPIVO PROTIV HPV-a

  U organizaciji CESI i Foruma za slobodu odgoja održana je tribina " Cjepivo protiv HPV-a: Iskrena briga za zdravlje mladih, dozvola za seks ili...?".

  Pročitajte više

 • Stup srama u Zagrebu, Splitu i Vukovaru

  U subotu su CESI u Zagrebu, Domine u Splitu i Udruga žena Vukovar u Vukovaru održale akciju Stup srama kako bi još jednom upozorile na nepoštivanje Zakona o (...)

  Pročitajte više