CESI Logo

Novosti

 • Žene Hrvatske za ratifikaciju Istanbulske konvencije do kraja 2017. godine!

  Organizacije civilnog društva, aktivistkinje i političarke različitih osobnih i političkih uvjerenja od zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora te Vlade RH zahtijevaju ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji do kraja tekuće saborske sjednice - s ciljem da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

  Zato povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženamau petak 24. studenog u 9 sati ujutro, organiziramo prosvjednu akciju ispred Hrvatskog sabora.

  Pročitajte više

 • Pročitajte treći bilten projekta FREE - Mreže žena poduzetnica u ruralnom području

  Izašao je treći Bilten Projekta FREE - Ruralne žene i poduzetništvo, a možete ga preuzeti niže ispod teksta.

  Pročitajte više

 • KREĆU KLUBOVI ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH NEET ŽENA

  Klubovi su namijenjeni svim mladim NEET ženama u dobi od 18 do 30 godina koje su nezaposlene, nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja i žele se osnažiti za ulazak na tržište rada! Prvi susret održat će se 20.11.2017. u 10:00 sati u prostorima udruge CESI na adresi Nova cest 4. 

  Pročitajte više

 • Besplatne radionice za nezaposlene žene u CESI!

  Radionice su namijenjene dugotrajno  nezaposlenim ženama koje žele steći dodatno samopouzdanje i bolje komunikacijske vještine kako bi se lakše snašle u procesu traženja posla. Radionice su besplatne! Prvi termin radionice je 10.11.2017. s početkom u 10 sati. Očekivano trajanje radionice je 4 sata. Radionica će se održati u CESI, Nova cesta 4, polukat. 

  Pročitajte više

 • Leksikon ljudskih prava

  Knjižnica Kustošija iz Zagreba u suradnji s CESI, u Mjesecu hrvatske knjige od 19.10-30.11. 2017. posvećenom enciklopedistici, predstavlja na izlozima knjižnice vlastiti "Leksikon ljudskih prava".

  Pročitajte više

 • Okrugli stol i tematska sjednica na temu seksualnog nasilja

  U Zaboku su 23.10.2017. u suradnji Ženske sobe i SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja održani okrugli stol i tematska sjednica na temu seksualnog nasilja.

  Pročitajte više

 • Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena

  Na konferenciji za tisak održanoj 9.listopada 2017. predstavljeno je Otvoreno pismo javnosti kojim se prokazuju namjere ultrakonzervativnih grupacija u Hrvatskoj. Pismo potpisuju Centar za ženske studije, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CMS – Centar za mirovne studije, Rada Borić, zastupnica Gradske skupštine Grada Zagreba, RODA – Roditelji u akciji, Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistkinja i Ženska soba – Centar za seksualna prava.

  Pročitajte više

 • Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena

  Uslijed trenutnih događanja u Gradu Zagrebu te generalno hrvatskom društvu, pozivamo Vas na press konferenciju  Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena koja će se održati u ponedjeljak, 9. listopada 2017. u 10 sati, u prostoru organizacije RODA - Roditelji u akciji (ul. Jurja Žerjavića 10, Zagreb)

  Cilj press konferencije je predstavljanje Otvorenog pisma javnosti kojim se prokazuje namjere ultrakonzervativnih grupacija u Hrvatskoj.

  Pročitajte više

 • Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilising against Equality

  Nova knjiga "Anti-Gender Campaigns in Europe: Mobilising against Equality", urednika Romana Kuhara sa Sveučilišta u Ljubljani i Davida Paternotte-a sa Universite Libre de Bruxelles, donosi prikaz situacije u Republici Hrvatskoj autora Amira Hodžića i Aleksandra Štulhofera.

  Pročitajte više

 • VRAG ODNIO ŠALU! - PRIRUČNIK ZA ZAGOVARANJE SEKSUALNIH I REPRODUKTIVNIH PRAVA I ZDRAVLJA U SVJETLU NEOKONZERVATIVNIH NAPADA

  U publikaciji dajemo prikaz organizacija s kojima smo surađivale i njihovih strategija djelovanja, ali i strategija koje su u proteklom periodu koristile različite grupe i platforme za promicanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u borbi protiv katoličkih fundamentalističkih organizacija i inicijativa. Neke od njih su usmjerene na promjene zakona, druge imaju mobilizacijske snagu za povećanje broja saveznika i uključivanje građanki i građana u zagovaranje za pravo na izbor, dok je trećima svrha ukazivanje na manipulacije klerikalnih i fundamentalističkih organizacija i demaskiranje njihovih poruka. Osim toga, dajemo i svoj doprinos jačanju argumentacije, osmišljavanju poruka i jezika koji promiče pravo na izbor. 

  Pročitajte više

 • Novi zakon treba osigurati da žene slobodno, odgovorno i samostalno odlučuju o rađanju djece

  CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini organizirali su okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće" 09. svibnja, na Dan Europe, u Novinarskom domu. Okrugli stol je bio značajan i koristan jer se problematici pristupilo s više aspekata i javnost je upoznata s postavljenim standardima i znanstvenim dostignućima te su ponuđena konkretna rješenja. Ostvarivanje temeljnog ljudskog prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece nije moguće realizirati bez dobre edukacije na znanstvenim temeljima, bez  pouzdane kontracepcije i bez mogućnosti prekida trudnoće u sigurnim uvjetima, poštujući u prvome redu autonomne odluke žene.

  Pročitajte više

 • Moja stvar moj izbor u Rijeci

  CESI u suradnji s Udrugom PaRiter organizira promociju kampanje "Moja stvar, moj izbor – Vrijeme je da saznaš više" u Rijeci na Korzu (kod ex Pošte),  u srijedu 10.05. 2017. godine, od 12.30 do 14.30 sati.

  Pročitajte više

 • Zakon o pobačaju za 21. stoljeće

  CESI i Inicijativa liječnika/liječnica organiziraju okrugli stol 09.05. 2017. od 11 do 13 sati u Novinarskom domu, kojim namjeravaju potaknuti raspravu o novom zakonu i mogućim zakonskim rješenjima koja će pobačaj, ali i druga pitanja vezana uz reproduktivna prava i zdravlje regulirati na način primjeren znanstvenim dostignućima i vremenu u kojem živimo.

  Pročitajte više

 • Nasilne veze su bezveze

  U prostoru Čitaonice Kustošija u Zagrebu od 18.04. do 9.05. 2017. postavljena je izložba učeničkih radova pod naslovom "Nasilne veze su bezveze".

  Pročitajte više

 • Kao mačka oko vruće kaše III

  U trećem video blogu za mlade  "Kao mačka oko vruće kaše" govorimo o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece koje uključuje i pravo na pobačaj. 

  Pročitajte više

<< < 1 2 3 4 5 > >>