CESI Logo
04.09.2009. 22:40:51

Započinje regionalna YES kampanja

Regionalnu kampanju pod nazivom YES -Youth Educated Sexually osmislila je ASTRA grupa mladih i bit će pokrenuta u Republici Hrvatskoj, u Zagrebu početkom lipnja. Kampanjom se želi podići svijest među mladima o važnosti seksualne edukacije kao temelja za ostvarivanje i poštivanje seksualnog zdravlja i prava mladih. Republika Hrvatska je odabrana kao mjesto pokretanja kampanje upravo radi situacije oko uvođenja zdravstvenog odgoja odnosno prijedloga GROZD-ovog programa koji zagovara apstinenciju narušavajući time seksualna i reproduktivna prava i zdravlje mladih. ASTRA grupa mladih u suradnji s CESI započinje s kampanjom 1.06. 2007., naMeđunarodni dan djeteta.

U Zagrebu će 1. 06.2007. biti organizirana prezentacija kampanje u Europskom domu, Jurišićeva 1,  s početkom u 10 sati. Dan poslije, u subotu 2.06., bit će organiziran ulični događaj gdje će se, između ostaloga, dijeliti promotivni materijali zajedno s kondomima. Štand će biti postavljen na mjestu gdje se spajaju Gajeva  i Bogovićeva ulica u periodu od 12-14 sati.

ASTRA grupa mladih je sastavljena od  mladih aktivista i aktivistkinja iz Centralne i Istočne Evrope i Balkana. Osnovana je u srpnju 2004., u okviru ASTRA mreže, regionalne mreže za zaštitu seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja. ASTRA grupa mladih zagovara seksualna i reproduktivna prava i zdravlje mladih polazeći od pretpostavke da ona predstavljaju osnovna ljudska prava. Pritom ističući kako mladi imaju:

  • pravo na odluku o vlastitom životu i načinu na koji ga žele proživjeti
  • pravo odlučiti da li žele djecu, kada i koliki broj djece
  • pravo na donošenje odluke o započinjanju seksualnog života te na informacije kako ga učiniti sigurnim

ASTRA grupa mladih je pripremila manifest kojim se zahtijeva od vlada da prepoznaju potrebe mladih i poduzmu korake kako bi osigurale seksualnu edukaciju mladih, naglašavajući pritom kako mladi imaju pravo uživati u sigurnom seksu. Jedna od predviđenih aktivnosti kampanje bit će i potpisivanje manifesta.