CESI Logo

Novosti

 • Pokreni promjenu - prevencija rodno uvjetovanog nasilja u školama

  Pokreni promjenu je europski projekt čiji je cilj podizanje svijesti i osnaživanje mladića  i djevojaka koristeći glazbu i druge audiovizualne medije, a u svrhu prevencije rodno uvjetovanog nasilja. Provodeći projekt posljednje dvije godine u školama u šest različitih zemalj utvrdile smo neke temeljne principe osnaživanja i uključivanja mladića i djevojaka u borbu za rodnu ravnopravnost, kao i izazove i potrebe nastavnika/ca u prevenciji rodno uvjetovanog nasilja.

  Pročitajte više

 • Prvi bilten projekta

  Drage čitateljice i čitatelji,

  Ovim biltenom želimo vas obavijestiti o novom projektu koji u Hrvatskoj i Austriji provode L&R – Institut za društvena istraživanja, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Pravobraniteljstvo za jednako postupanje iz Austrije i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

  Pročitajte više

 • Tražimo osobe za intervju

  Tražimo osobe koje su imale negativna iskustva na radnom mjestu zbog toga što su ili će postati roditelji, a koje su voljne izdvojiti svoje vrijeme u svrhu provođenja intervjua (cca 40 minuta) te na taj način pridonijeti daljnjem podizanju svijesti o ovoj važnoj temi.

  Pročitajte više

 • Pokreni promjenu i angažiraj se u zaštiti reproduktivnih i seksualnih prava i suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja

  CESI poziva mlade u dobi 16 do 26 godina željne znanja, iskustva i aktivizma u području seksualnih i reproduktivnih prava in zdravlja  i prevencije rodno uvjetovanog nasilja da se uključe u program edukativnih i zagovaračkih aktivnosti "Pokreni promjenu". 
  Uključivanje u program "Pokreni promjenu" omogućit će vam neformalno obrazovanje koje osnažuje i potiče angažman te različite mogućnosti  aktivističkog djelovanja i rada na društvenoj promjeni. Prijave će biti otvorene do 8.12.2019. i trebaju sadržavati kontakt, osnovne informacije o vama i kratko motivacijsko pismo. Pošaljite ih na email: sanja.cesar@cesi.hr i nakon toga ćemo dogovoriti prvi sastanak i upoznavanje.

  Pročitajte više

 • Počinje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

  U okviru kampanje 16 dana aktivizma SOS telefon za žene žrtve nasilja KZŽ organizira:

  • Tečaj samoobrane  za žene, u subotu, 30.11. u 15 h, Zabok, Zelena dvorana, Trg svete Jelene 6.
  • Javnu akciju "Sva lica nasilja"koja će se  održat  09.12. u 16:00 sati na trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku kako bi prikazale sliku obiteljskog nasilja protiv žena.
  • Voditeljica voditeljica SOS telefon vodi Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a sastanak će se održati 9.12. u Zaboku.  
  • Okrugli stol "Monitoring Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji " u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji  i SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ održat će se na Dan ljudskih prava, 10.12. u 10 sati, u  Zaboku u Zelenoj dvorani.

  Pročitajte više

 • 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  Platforma za reproduktivnu pravdu poziva sve građanke i građane da kroz sljedećih 16 dana - od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25.11. do Dana ljudskih prava 10.12.  ponovno udruže snage te sudjelovanjem  u akcijama, podrškom na društvenim mrežama, razgovorom o temi nasilja nad ženama, podrškom ženama u njihovoj okolini koje preživljavaju nasilje još jednom pošalju poruku da neće šutjeti, da im je nasilje nad ženama važna tema, da zahtijevaju temeljite i duboke institucionalne i društvene promjene koje će doprinijeti prevenciji svih oblika nasilja nad ženama, pružanju sustavne i adekvatne podrške žrtvama te podršci radu organizacija civilnog društva specijaliziranima za ovaj problem.

  Pročitajte više

 • Podnesak Odboru za ljudska prava UN-a

  CESI, CRR -Centar za reproduktivna prava i Udruga RODA  pripremile su podnesak UN Odboru za ljudska prava i traže da Odbor na listu tema za izvještavanje o stanju građanskih i političkih prava uključi kršenju prava žena povezanih s njihovim reproduktivnim zdravljem i problem odbijanja pružanja medicinske skrbi ženama od strane liječnika i drugog medicinskog osoblja (tzv. priziv svijesti).

  Pročitajte više

 • Radionice za žene koje traže posao i/ili žele pokrenuti vlastiti posao

  CESI Vas poziva na radionice koje se provode u okviru projekta

  Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu"  

  Termin prve radionice je u četvrtak 3.10. 2019.

  Vrijeme trajanja radionice je 11'00 do 15'00 sati.

  Radionica će se održati u našem prostoru, CESI, Nova cesta 4, polukat.

  Pročitajte više

 • POKRENI PROMJENU-priručnik za rad s mladima na prevenciji rodno-uvjetovanog nasilja kroz audiovizualne medije i glazbu

  Priručnik "Pokreni promjenu" namijenjen je stručnjakinjama i stručnjacima koji žele raditi interaktivno s mladima na temi rodnih stereotipa i rodno -uvjetovanog nasilja koristeći glazbu i audiovizualne medije.

  Pročitajte više

 • Nacionalni festival za mlade

  Nacionalni festival za mlade "Pokreni promjenu"  održat će se u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine od 10 sati u Bjelovarskom kazalištu. Na festivalu će bit će prikazano šest glazbenih spotova koje su učenici i učenice pripremile u okviru projekta. Osim toga gledat ćemo monologe i  predstave koje su pripremili i izvode učenici i učenice srednjih škola te kazališnu predstavu "Hotel mrtvih žena" u kojoj  likovi žena iz književnih djela: barunica Kasteli, Ana Karenjina, Ofelija, Ema Bovary, Lucija Stipančić, Antigona … progovaraju o svojim životima, ali i tome kako ih vide čitatelji i čitateljice danas.

  Pročitajte više

 • Okrugli stol

  Okrugli stol "Zajednički napori u prevenciji nasilja u vezama mladih" u organizaciji CESI, SOS telefona za žene žrtve nasilja i Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ , održat će se u utorak, 14. svibnja 2019. godine s početkom u 10:00 sati u prostorijama Centra za mlade i nezavisnu kulturu KZŽ (Zelene Dvorane) u Zaboku.

  Pročitajte više

 • Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja

  CESI Vas poziva na novi ciklus od  12 poludnevnih radionica koje se provode u okviru projekta

  Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja "Žene biraju novu šansu"  

  Pročitajte više

 • Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja

  Kako bi smanjile diskriminaciju u svijetu rada i podržale dugotrajno nezaposlene žene u Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji CESI , LAG Zagorje Sutla i Pučko otvoreno učilište Krapina provoditi će dvogodišnji projekt za dugotrajno nezaposlene žene  i žene koje su na bilo koji način izložene spolnoj diskriminaciji u svijetu rada i procesima zapošljavanja.

  Pročitajte više

 • Pozivamo Vladu RH da uputi Prijedlog zakona o sprječavanju i prekidu trudnoće u javnu raspravu

  CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje "priziva savjesti" u medicini organizirali su okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće Vjerujemo ženama"  28. veljače, u Novinarskom domu kako bi predstavili Prijedlog zakona o sprječavanju i prekidu trudnoće koji je izradila nezavisna grupa stručnjaka/inja koja na nacionalnoj i međunarodnoj razini već godinama radi na pitanjima zaštite i promocije reproduktivnog i seksualnog zdravlja.

  Pročitajte više

 • Održana dvodnevna tematska edukacija i partnerski sastanak

  25., 26. i 27. veljače u Zagrebu je održana dvodnevna tematska edukacija te zadnji dan prvi ovogodišnji partnerski sastanak na kojem je sudjelovalo 10 organizacija civilnog društva iz 13 županija Republike Hrvatske, partneri na programu Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

  Pročitajte više

1 2 3 4 5 > >>